Prušnik

P1110575_LesArtBox_tanjaPrusnik-sZweisprachige LesArtBox 2015 von
Tanja Prušnik
Gemeinsam mit den Schulkindern der VS St. Egyden an der Drau / LŠ Šentilj ob Dravi (Direktorin Andrea Debevec) arbeitete sie daran, aus einer alten Telefonzelle eine künstlerisch gestaltete Tauschbibliothek zu schaffen.
NEUE STATION AB 26.6.2019 am Hofer-Parkplatz Selpritsch!
Fotostrecke vom Entstehungsprozess auf Facebook

Künstlerisches Kurzkonzept zur zweisprachigen LesArtBox
„UTOPIA_gnp3

Wahrnehmungssensibilisierung als Strategie einer künstlerischen Intervention und eine Telefonbox, eine „Stele“ mit geschriebenem Wort im öffentlichen Raum als visuell ausgerichteter Anreiz zum Perspektivenwechsel. Was ist Freiheit, was Utopie in der heutigen Lebensweise, die schier unermessliche Möglichkeiten eröffnet?
Zumindest in unserem Kulturkreis.
Gedenkjahr 2015 – eine persönliche Geschichte, eine Art Vergangenheitsbewältigung einer präsenten Familienhistorie, die mittels eigener und Schulkinderinterventionen sichtbar gemacht wird.

artist statement

V sklopu šolske delavnice smo na koncu po mojem konceptu transformirali staro telefonsko celico v umetniško celico LesArtBox „UTOPIA_gnp3“, in jo skupaj z otroki oblikovali.
70 let po koncu druge svetovne vojne sem postavila vprašanje, kaj jim pomeni svoboda in biti svoboden, kaj pomeni utopija v današnjem načinu življenja, ki omogoča neskončne možnosti. Vsaj v našem kulturnem krogu.

Učenke in učenci so iz knjig šolske knjižnjice iskali posebne odlomke otroških besedil, ki so obarvane s to temantiko. Bodisi beseda, stavek ali krajši odlomek, ki je otrokom posebno všeč.

Skupaj smo odlomke otroških besedil in izbrane pojme o svobodi, ter fragmente in knjižne citate o življenju prostih gamsov (iz knjige „Gamsi na plazu“ Karla Prušnika-Gašperja iz leta 1958) zapisali na spodnji del celice s posebnim pisalom, kot en način nonverbalne komunikacije današnje kulture mladih, ki ga najdemo v starih telefonskih celicah (sic!), na stenah javnih stranišč, vratih, avtobusnih postajah, itd.
Komunikacija v smislu DANES in VČERAJ ni več samo v verbalni obliki, temveč spet poslikano/opisano.

Zgornji in srednji del celice sem sama umetniško oblikovala, prenesla cikel slik „UTOPIA_gnp3“ na celico in tako nadaljevala.
Celoten umetniški prizor se v notranjosti nadaljuje z „visečo knjižno inštalacijo“ – knjige k tematiki (tudi otroška literatura) visijo na žicah iz stropa – prostrorska inštalacija v najožjem prostoru, obkrožena s knjigami za izposojo, postane potemtakem tako imenovana „javna knjižnica“.

Izbrane knjige učencev in moje so na voljo mimoidočim za izposojo, za branje, za vrnitev, morda jih lahko spet najdemo v eni izmed drugih celic, ali celo na drugem mestu. Kdo ve…

T. Prušnik

IMAG0596_Drahtschlinge_wHier gibt es
Info, Anekdoten, Feedback zur LesArtBox von Tanja Prušnik

 

 

Logo_4c_xp     LesArtBox-Patenschaft

Drava_csBücherspende LesArtBox-Installation

Schulkooperation
VS St. Egyden an der Drau / LŠ Šentilj ob Dravi

KKA_4c10_web_c
KulturKontakt Austria
Förderung
Schulkooperationen

Druck

Neuer Standort 2019 am
HOFER-Parkplatz

+ LITERATUR UND KUNST + IM ÖFFENTLICHEN RAUM VELDEN AM WÖRTHERSEE

%d Bloggern gefällt das: